Op een mooie zaterdagmiddag

draaiorgelVanmiddag liep ik in de stad en ineens overviel het mij. Misschien herken je het wel?, ik heb het regelmatig. Het komt dan ineens op, vindt een weg door mijn lichaam naar boven, via de borst kast naar het hoofd. Ik pak dan de zakdoek om even de mascara bij te werken en de neus te snuiten, tegenwoordig met de kanten zakdoek van mijn moeder. Zij heeft ook vaak haar neus gesnoten met deze zakdoek, een echte ouderwetse dameszakdoek. Altijd lekker schoon natuurlijk.
Het draaiorgel speelde , het was prachtig Herfst weer , veel mensen aan het winkelen, muzikanten in de stad . De terrassen waren goed bezet.
Ik zocht een jurk en liep een kleding winkel binnen. Een oudere dame paste een lichtgrijs vest, het stond haar prachtig. Dat vonden haar man en de verkoopster ook, Toch was ze niet tevreden en zei, ik kom nog wel terug, wil er even over nadenken. Terwijl zij het vest paste was haar man in de open winkeldeur gaan staan, het alarm ging af. De vrouw riep de man die erg doof was en haar niet hoorde. Na een aantal keren roepen hoorde hij haar en kwam de winkel weer in, een geduldige man was het. Hij zocht een stoel in de winkel en ging zitten.
In een andere winkel vroeg een jonge vrouw aan haar man,[ hun kindje zat in de kinderwagen] zie je mij wel lopen in deze broek? Het was een sportbroek. Ja zeker, zei hij, daar zie ik jou wel in lopen, wat een lieverd die man. Op dit soort momenten hou ik erg van mannen: geduldige lieve mannen.
En toen zag ik haar. Ze had dik zwart haar en donkere bruine ogen, met haar mond wat open stond ze bij het draaiorgel te kijken en te luisteren. Ze was een jaar of vier en erg mooi. Achter haar zat haar moeder op de grond, ook zij had dik zwart haar en was ook erg mooi met haar knalrode lippenstift op haar brede mond. Ze lachte en leek erg gelukkig, intens gelukkig keek ze naar haar kind.
Het overweldigende gevoel dat mij was overvallen en waar ik mijn zakdoek voor nodig had, het was gewoon geluk, heel gewoon geluk. Ik pakte mijn fiets en op de weg naar huis reed ik langs de oliebollenkraam, die staan op verschillende plaatsen in de stad.
Ik kocht een heerlijke :opdefietsnaarhuiswarmegelukspoederoliebol.
Dat kan best, morgen ga ik weer sporten. Voor de sportschool staat ook een oliebollenkraam.

Wat is geluk toch eenvoudig.